• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Afdrukken

Geslaagde dag in Deventer binnenstad

. Posted in Kinderreis 2008

d Op 25 april hebben de 28 kinderen uit Krasnopolje een "dagje Deventer binnenstad" gedaan. Mede vanwege het mooie weer was de dag bijzonder geslaagd. Het begon al met de reis van Colmschate naar Deventer: voor waarschijnlijk alle kinderen de eerste treinreis in hun leven.

Op het Grote Kerkhof werd de groep in tweeën gesplitst. De ene helft maakte met een VVV-gids een wandeling langs enkele fraaie historische plekjes in de Deventer binnenstad, zoals de IJsselkade, de restanten van de oude stadsmuur en de Athenaeumtuin. De andere helft kon dezelfde plekjes ook bekijken, maar dan vanuit een ander perspectief. Zij beklommen met een tweede gids de toren van de Lebuïnuskerk, om zo vanaf een hoogte van bijna 50 meter over de stad en omgeving uit te kijken. Voor sommige (kleinere) kinderen een hele klim, langs liefst 220 treden, maar het uitzicht was zeer de moeite waard. Gelukkig had niemand last van hoogtevrees. De beiaardier droeg met het spelen op het carillon, waarschijnlijk zonder het zelf te weten, flink bij aan de feestvreugde. Bovenop de toren was de muziek, op zijn zachtst gezegd, goed te horen … Na ongeveer drie kwartier wisselden beide groepen elkaar af.

 

Tegen het middaguur maakten de kinderen, na de trein van eerder die morgen, nogmaals kennis met een nieuw vervoermiddel: het pontje. Aan de overzijde van de IJssel bezochten ze de Bolwerksmolen, gebouwd in 1863 en enkele jaren geleden nog geheel gerestaureerd. Daar kregen de kinderen eerst een film te zien over de werking van de houtzaagmolen. Daarna konden ze, met uitleg van twee vrijwilligers, alles wat ze zojuist op het scherm hadden aanschouwd in het echt bekijken. Ze hadden veel aandacht voor de ingenieuze techniek van de molen.

 

Vervolgens ging de reis, wederom met het pontje, terug naar het Grote Kerkhof. Op het Stadhuis mochten de kinderen op bezoek bij burgemeester Andries Heidema. Heidema, pas sinds vorig jaar zomer in functie, had tijdens een eerste kennismaking met Tsjerkin in februari van dit jaar laten weten de kinderen hoogstpersoonlijk te zullen ontvangen.

Hoewel het ook voor hem een belangrijke en drukke dag was (het was namelijk ook de dag van de jaarlijkse lintjesregen), kwam hij die belofte volledig na: alle kinderen kregen van hem een hand. Vervolgens kregen ze iets te drinken, en werden ze rondgeleid langs enkele fraaie ruimtes in het Stadhuis. Het bezoek eindigde in de raadszaal; de kinderen mochten op de stoelen van de gemeenteraadsleden plaatsnemen, waar de burgemeester de vergadering met de voorzittershamer opende en sloot.

 

Daarna was het alweer tijd voor de terugreis. Via het fraaie Vogeleiland (met duiven, eenden, pauwen en wasberen) liepen we terug naar het station voor de treinreis naar Colmschate.

Vertalen

Dutch Belarusian English German Russian

Contact

Dhr. R.de Wilde
Secretaris Stichting Tsjerkin
Hendrick de Keyserlaan 2
7425 NH Deventer

tel: 0570-65 11 81
bankgegevens:
IBAN             NL50RABO0384553133
SWIFT/BIC    RABONL2U 

KvKnr. 41245122
RSIN 8030.31.130

Contactformulier

Sponsor

Boschland accountants en adviseurs verzorgt de jaarrekening van Stichting Tsjerkin

Koersen

Ons adoptiegebied Perkovitsji

Tsjerkin in Krasnopolje