• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Afdrukken

Wasmachine met hindernissen

. Posted in Ziekenhuis

In mei 2007 heeft het ziekenhuis van Krasnopolje met geld van Tsjerkin een grote wasmachine (capaciteit 50 kg) aangeschaft. Tijdens een bezoek van Willem Vink en Herman Starink ruim een maand later stond de machine nog in de bekisting van het vervoer, en was hij dus nog niet in gebruik. Reden hiervoor was een grote renovatie van het ziekenhuis, die op dat moment volop bezig was en ongeveer tot in het najaar zou duren.


De bedoeling was dat de wasmachine na de voltooiing van de werkzaamheden in gebruik zou worden genomen. Dat viel echter even tegen, zoals Albert en Marianne van Gurp onlangs in maart zagen … Hieronder enkele passages uit het reisverslag over hun bezoek aan het ziekenhuis. Het toont de noodzaak voor Tsjerkin om de vinger goed aan de pols te houden bij dit soort projecten.

Zaterdag 8 maart Vandaag is het Internationale Vrouwendag, iets waaraan in Wit-Rusland de nodige aandacht besteed wordt. Het is de taak van alle mannen om de vrouwen die dag in de watten te leggen. Gelukkig ben ik erop voorbereid en heb ik de nodige presentjes meegenomen uit Nederland.

We brengen een bezoek aan het streekziekenhuis. Vorig jaar hebben we een professionele wasmachine aangeschaft en verwarmingsapparatuur voor de kinderafdeling. Deze willen we graag bekijken, en we zijn uiteraard benieuwd naar de ervaringen. Bij aankomst zien we dat het hoofdgebouw aan de buitenzijde aardig opgeknapt is.

De directrice verwelkomde ons. Ze gaf aan dat er i.v.m. 8 maart nagenoeg geen personeel aanwezig was. Ze vertelde dat de staat besloten had om gelden vrij te maken om gebouwen van het ziekenhuis te renoveren. Tevens vertelde ze dat de wasmachine nog niet in gebruik was, dit vanwege het feit dat het gebouw waar de wasafdeling in gevestigd is mogelijk ook gerenoveerd wordt. Helaas was er niets bekend of, en zo ja wanneer, er geld van de staat zou komen om dit te realiseren. Daarom hadden ze de wasmachine in een schuur gestald in afwachting van …, ja, van wat eigenlijk?

Uiteraard hoorden we dit verhaal met verbazing aan en vroegen we ons af hoe het mogelijk is dat zo'n duur apparaat waar men zo om gevraagd had nu, bijna ¾ jaar later, nog niet in gebruik genomen was. Verder kon ze op dit moment ook de door ons vorig jaar aangeschafte verwarmingsapparatuur niet tonen; personeel was niet beschikbaar. In overleg besloten we maandag terug te komen om alles alsnog te controleren op aanwezigheid. Voor mezelf had ik besloten om dit punt later met de burgemeester te bespreken.

Maandag 10 maart Aangezien er zaterdag bijna geen personeel in het ziekenhuis was hadden we besloten om vanochtend vroeg een tweede bezoek te brengen. Bij aankomst blijkt dat de directrice een wekelijks onderhoud m.b.t. de actuele situatie heeft met de burgemeester. Daarom moeten we even wachten op personeel dat ons de vorig jaar gekochte verwarmingsapparatuur en wasmachine kan tonen. We worden weer geconfronteerd met het feit dat een Wit-Russische minuut gelijk staat aan een Nederlands kwartier.

Uiteindelijk komt er personeel met sleutels van de ruimtes waar de verwarmingsapparatuur opgeborgen staat. Aangezien het momenteel niet echt koud is, is er maar één bijverwarming in gebruik op de kinderafdeling. Wel zien we dat al "onze" bedden in gebruik zijn voor kleine kinderen, die weliswaar niet ziek zijn, maar in afwachting zijn van opname in een kindertehuis, aangezien de ouders er niet meer voor kunnen of willen zorgen. Momenteel zijn de kinderen echter nog te klein en verblijven ze daarom in het ziekenhuis.

Aansluitend worden we meegenomen naar een bijgebouw van het ziekenhuis in de nabijheid van de wasafdeling. De deur van een oude schuur wordt geopend en warempel: daar staat, nog steeds in de transportkrat, de door ons aangekochte wasmachine. Ik raak er een beetje bedroefd van.

Het wordt nu tijd om te vertrekken naar het gemeentehuis. Om 10.00 uur hebben we een afspraak met dhr. Vetosjkin, de burgemeester van Krasnopolje. We bespreken al onze projecten, en spreken ons ongenoegen uit over de aangetroffen situatie met de wasmachine in het ziekenhuis.

Vetosjkin was zichtbaar ontdaan en bood direct zijn verontschuldigingen aan. Hij gaf aan niet op de hoogte te zijn en beloofde ons dat uiterlijk 1 juni de wasmachine alsnog in gebruik genomen zou worden. De datum van 1 juni heb ik gesteld, omdat een nieuwe Tsjerkin-delegatie Krasnopolje dan wederom zal bezoeken i.v.m. de retourreis van de kinderen. We hebben dan weer een controlemoment.

Vertalen

Dutch Belarusian English German Russian

Contact

Dhr. R.de Wilde
Secretaris Stichting Tsjerkin
Hendrick de Keyserlaan 2
7425 NH Deventer

tel: 0570-65 11 81
bankgegevens:
IBAN             NL50RABO0384553133
SWIFT/BIC    RABONL2U 

KvKnr. 41245122
RSIN 8030.31.130

Contactformulier

Sponsor

Boschland accountants en adviseurs verzorgt de jaarrekening van Stichting Tsjerkin

Koersen

Ons adoptiegebied Perkovitsji

Tsjerkin in Krasnopolje